Sociocratie – Peter Simons


Hoe kunnen we allemaal vooruit, met alle argumenten? Dat is waar sociocratie over gaat.
Jong, oud, ervaren, onervaren, denker, doener, introvert, extrovert, geduldig, alle dagen heel druk… We zijn niet gelijk aan elkaar. Gelukkig maar, het zou een saaie boel zijn! Maar ondanks al deze verschillen zijn we wel gelijkwaardig. Jouw mening is net belangrijk als die van mij. Mijn behoeften zijn net zo belangrijk als die van jou. Hoe kun je dan, met al deze verschillen, toch samen vooruit?
Als je je gelijkwaardig naar elkaar opstelt, neem je besluiten die door iedereen gedragen worden. In onze democratie telt de meerderheid van stemmen, bij sociocratie telt elke stem. Dat vraagt een iets andere manier van besluiten nemen, maar zorgt er wel voor dat iedereen het besluit draagt. Daardoor hoef je er niet meer op terug te komen. Verrijking door verschil!
Voor onze generaties is het heel lastig gelijkwaardig met elkaar om te gaan. We zijn getraind te functioneren in hiërarchie: school, werk, overheid zijn allen hiërarchisch georganiseerd. Maar we kunnen dit leren, niet alleen door de methodiek te begrijpen, maar ook door te leren (geweldloos) communiceren, oordelen los te laten en echt af te stemmen op / verbinden met de ander.